Gendarmerie royale în căutarea unor bandiți fictivi

Publicat Simona Plopeanu 20 iunie 2015

Anton Anghel este scriitorul quebechez de origine română care a reușit – cu prima și singura sa carte – câteva lucruri ieșite din comun. Mai întâi, romanul Fortuna Star, publicat în 1993 de prestigioasa editură VLB, a atras atenția cronicarilor literari - care nu și-au precupețit laudele în Lettres Québécoises, Voir, La Presse sau Journal de Montréal - și a devenit, în scurt timp, un best-seller. În al doilea rând, acest thriller filosofic și-a pus amprenta pe viața autorului, care era cât pe ce să facă pușcărie din pricina lui, o grămadă de polițiști adevărați „luând urmele” personajelor din roman.

Fortuna Star revine în atenția publicului în acest an grație unei noi ediții, publicate à compte d’auteur la Studio C1C4, în versiune clasică și electronică.

Fără nicio ezitare, putem afirma că însăși viața lui Anton Anghel a fost un roman. În România, a cunoscut închisorile comuniste, fiind prins de două ori, pe când încerca să treacă ilegal granița. În Québec, va face alți șapte ani de închisoare, din pricina unui hold-up la care a participat asupra unei furgonete blindate ce transfera banii unei bănci – exact subiectul romanului său de mai târziu. Supravegheat la domiciliu, fostul deținut este supus unei percheziții, ocazie cu care poliția descoperă lista cu numele „bandiților” și planul clădirii ce urma - în opinia lor – a fi atacată. Gendarmerie royale anunță pericolul și mobilizează F.B.I.-ul și Interpolul pentru a căuta respectivele personaje. La proces, se dovedește că au umblat cu toții după bandiții imaginați de Anton Anghel pentru romanul la care lucra, Fortuna Star. Într-o cronică publicată în revista Timpul (iulie, 2007), scriitorul și criticul literar Mircea Gheorghe arăta că originalitatea acestui roman constă în caracterul său polifonic: un prim nivel este cel al romanului de acțiune, peste care se suprapune romanul cavaleresc (posibilă persiflare a postmodernismului), un al treilea strat fiind cel filosofic (interpretarea pe care eroul principal al romanului o dă întâmplărilor și vieții, în general). Deși bogat în confruntări, violență și sex – ingrediente necesare unei proze de succes – romanul își ramifică sensurile spre tărâmul basmului și al mitologiei, într-un joc dus uneori la extrem cu imaginația cititorului. Cei care sunt veseli, se vor delecta cu umorul, ceilalți își vor găsi doza de melancolie în această carte a cărei lectură te lasă oricum, numai nu indiferent.

Autobiografic, însă esențial fictiv, Fortuna Star a fost primul și ultimul roman publicat de Anton Anghel, care s-a retras subit din lumina reflectoarelor îndată ce cartea a apărut. În 2011, se stingea din viață, lăsând în urmă câteva proiecte neterminate. Familia sa – soția și fiul – a decis, de curând, republicarea acestui roman despre care autorul mărturisea, într-un interviu acordat tot lui Mircea Gheorghe (Timpul, noiembrie 2008): “Fortuna Star mi-a luat opt ani din viață. Nu este un roman pe care-l poți repeta, sub o formă diferită, la fiecare doi ani. Pentru mine, un mare roman, un roman total este o etapă de viață. Când îl termini, este ca și cum te-ai întoarce de pe front: te miri că încă trăiești.”

Lire plus

Commentaires

Donnez-nous vos commentaires

Écrire un commentaire